0730-074-765 anne.matei@gmail.com

Cercetări ştiinţifice privind Terapia Bowen

Există din ce în ce mai multe studii care atestă eficienţa acestei terapii în reducerea simptomelor diferitelor boli. În continuare vom reda rezultatele unei selecţii a acestor studii:

1. Cazuri de fibromialgie vindecate

În cadrul Colegiului American de Reumatologie, Dr. JoAnne Whitaker a realizat un studiu referitor la efectele tehnicii Bowen în caz de fibromialgie, pe 20 de pacienţi. Fibromialgia este un sindrom de durere cronică caracterizat prin durere difuză şi, în principal, sensibilitate în muşchi/tendoane/ligamente, puncte sensibile localizate, tulburări de somn şi slăbiciune fizică. Varietatea şi severitatea simptomelor din fibromialgie diferă de la o persoană la alta, însă durerea cronică este cel mai frecvent simptom. Aplicarea terapiei Bowen la grupul de pacienţi a dus la îndepărtarea durerii pe perioade diferite – de la câteva zile la săptămâni. Majoritatea au spus că simţeau o îmbunătăţire netă a stării, imediat după tratament. Pentru unii, repetarea terapiei a ajutat la îndepărtarea definitivă a sindromului.

 Dr. JoAnne Whitaker a ajuns să cunoască beneficiile terapiei Bowen şi apoi să o practice pentru ajutorarea multor pacienţi, în urma unei operaţii de înlocuire a şoldului şi a unei operaţii la nivelul spatelui pe care a trebuit să le suporte. După ce a primit tratamentul Bowen nu numai că a fost în stare să meargă, dar s-a putut întoarce la jocul de golf. A fost atât de impresionată de această terapie încât a mers în Australia pentru a se instrui în această tehnică şi a putut trata mulţi pacienţi cu diferite afecţiuni, de la monturi la boli cardiace, pentru ameliorarea suferinţei.

2. Efectele tehnicii Bowen asupra frecvenţei cardiace şi a parametrilor biochimici ai sângelui

Dr. JoAnne Whitaker a măsurat modificările valorilor şi a tiparului frecvenţei cardiace înainte şi după aplicarea tehnicii Bowen, şi a observat o echilibrare şi o normalizare a acestora.

Dr. JoAnne Whitaker a mai arătat că biochimia sângelui se modifică după tratamentul Bowen, coroborând spusele pacienţilor care sugerau apariţia unor simptome asemănătoare gripei datorită reacţiilor de detoxifiere care apăreau după terapie şi persistau până la cinci zile.

3. Ameliorarea cazurilor de anxietate
În cadrul departamentului de psihofiziologie de la universitatea Swinburn din Melbourne, Australia, dr. Ashley Pritchard a arătat că tehnica Bowen reduce constant anxietatea, tensiunea, furia, depresia, oboseala şi confuzia.

4. Studiu asupra migrenei
Practicianul Nikke Ariff a realizat un proiect de cercetare pentru a obiectiva eficacitatea terapiei Bowen în tratarea migrenelor. În proiect au fost înscrise 39 de persoane bolnave de migrenă care s-au oferit voluntar. Din toate persoanele înscrise în studiu, 31 au avut rezultate pozitive, reprezentând 79,5% din participanţi.

5. Studiu asupra astmului bronşic

Nikke Ariff a mai realizat între anii 2002-2004 un proiect de cercetare privind eficienţa tehnicii Bowen la pacienţii cu astm bronşic. Proiectul s-a derulat pe o perioadă de 12 luni. Majoritatea participanţilor sufereau de astm bronşic de mai bine de 5 ani, mulţi dintre ei chiar de 15 ani. Rezultatele au fost excepţionale. 83% dintre participanţi au raportat o reducere a frecvenţei atacurilor de astm, iar 75% dintre participanţi au spus că foloseau, după aplicarea tehnicii Bowen, o medicaţie mai uşoară decât înaintea terapiei. Din cei 24 de voluntari care au participat la proiect, 22 dintre ei au raportat ameliorarea concomitentă şi a unor probleme secundare de sănătate pe care le aveau: probleme cu spatele, ceafa sau umărul, probleme articulare sau ale genunchiului, migrene, dureri de cap, probleme digestive, probleme circulatorii, febra fânului, sindrom de colon iritabil, insomnie, anxietate, stres, depresie.

6. Ameliorarea cazurilor de paralizie cerebrală

Cercetări realizate de Howard Plummer din Wales referitoare la efectele tehnicii Bowen la persoanele cu paralizie cerebrală au adus rezultate încurajatoare. Printre primele îmbunătăţiri ale stării celor cu paralizie cerebrală, după aplicarea terapiei Bowen, se numără creşterea vocalizării, o atitudine mai calmă, îmbunătăţirea concentrării şi înţelegerii, îmbunătăţirea controlului capului şi a echilibrului.

7. Aplicarea tehnicii Bowen la cazurile de umăr blocat

Dr. Bernie Carter, de la Universitatea Metropolitan din Manchester (UK), a condus un studiu care presupunea evaluarea efectelor terapiei Bowen la pacienţii cu umăr blocat. După aplicarea tehnicii, 77% din grupul de studiu au prezentat îmbunătăţiri ale stării de sănătate.

Julian Baker şi Helen Kinnear de la Colegiul European de Studii Bowen (UK) au investigat efectul terapiei Bowen la pacienţi care prezentau de mult timp dureri de umăr sau umăr blocat. Rezultatele au fost semnificative, arătând că terapia Bowen îmbunătăţeşte semnificativ mobilitatea umărului şi reduce durerea.

8. Îmbunătăţirea circulaţiei limfatice cu ajutorul terapiei Bowen
Eilish Lund, asistentă medicală specializată pentru limfedem in North Whales, Anglia, a urmărit să aplice terapia Bowen pe cât mai mulţi pacienţi, începând cu cei cu limfedem primar şi cu edem limfovenos. A observat că mulţi dintre cei cărora le aplica terapia Bowen se simţeau mai bine, se mişcau mai uşor şi, după o senzaţie iniţială de oboseală marcantă, aveau o stare generală mult îmbunătăţită.

9. Aplicarea terapiei Bowen în boala Parkinson

În ultimii ani terapia Bowen a devenit cunoscută şi în calitate de „tratament eficace pentru boala Parkinson”. Aceasta se datoreaza lui John Coleman – care s-a vindecat de Parkinson stadiul IV cu ajutorul unui remediu homeopat – Aqua Hydration Formula combinat cu aplicarea terapiei Bowen. Totusi Coleman afirmă ca 80% din procesul de vindecare s-a datorat efortului propriu şi dăruirii sale faţă de procesul de vindecare şi faptului că terapia Bowen este cea mai utilă formă de acţiune terapeutică manuală asupra corpului.

Alte afecţiuni care nu au fost menţionate mai sus şi la care s-a demonstrat o ameliorare după aplicarea terapiei Bowen sunt: scleroza multiplă, paralizia facială, distrofia musculară, sindromul de oboseală cronică, mialgia, atacul cerebral, luxaţia gleznei, stresul, durerile de spate, sciatica, imobilitatea gâtului, alergiile de primavară, probleme renale, oboseala acută, incontinenţa urinară nocturnă la copii.

Ai grijă de corpul tău pentru că este singurul loc unde va trebui să trăieşti…

Jim Rohn